Zapewnienia bezpieczeństwa żywności IFS / BRC
Standard BRC ( BRC Global Standard for Food Safety )
Międzynarodowy standard żywności opracowany przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (British Retail Consortium). Standard ten skierowany jest do wszystkich przedsiębiorstw z branży spożywczej i ustanawia wymogi dla producentów żywności przetworzonej, a także podstawowych produktów dostarczanych jako markowe produkty detaliczne, markowych produktów spożywczych lub żywności i składników produktów dla gastronomii, cateringu i produkujących żywność.Standard BRC łączy wymagania zawarte w: ISO 9000, HACCP, GMP i GHP, a także definiuje szczegółowe wytyczne, które koniecznie muszą być spełnione, aby zagwarantować bezpieczeństwo oraz wymagany i powtarzalny poziom jakości wyrobu gotowego.
Pozytywne aspekty wynikające z posiadania wdrożonego Standardu BRC:
- spełnienie wymagań prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- uporządkowanie, które przejawia się w racjonalizacji i przejrzystości procesów,
- wzrost zaufania klientów względem firmy,
- wzrost wiarygodności wobec partnerów handlowych,
- poprawa skuteczności organizacji pracy, obsługi i zarządzania,
- wyższa jakość oferowanych wyrobów,
- polepszenie się komunikacji wewnątrz zakładu,
- wzrost efektywności i produktywności,
- ujawnienie rezerw w zasobach i zdolności wytwórczej,
- obniżenie strat, które wynikały z wadliwych wyrobów, a także wykrycie źródeł ich powstawania,
- wczesne wykrywanie błędów oraz wad w różnych miejscach procesu wytwarzania wyrobu i usługi.
- wzrost konkurencyjności poprzez uzyskanie dowodu na produkcję bezpiecznych wyrobów o wysokiej jakości,
- zwiększenie zaufania kontrahentów, klientów, dostawców i jednostek kontrolujących, dla których bezpieczeństwo i jakość produktów są najważniejsze,
- otwarcie drogi do współpracy z sieciami handlowymi,
- zmniejszenie ryzyka odpowiedzialności za skutki wprowadzenia na rynek wyrobów zagrażających zdrowiu konsumentów przez dobre przygotowanie do wycofania wadliwych wyrobów i produktów z rynku.
System IFS ( International Food Standard )
System ten jest specyficznym standardem uznanym przez GFSI (Global Food Safety Initiative). Został opracowany dla wszystkich producentów żywności, w głównej mierze na potrzeby sieci handlowych i ich marek własnych. IFS stworzony został przez przedstawicieli niemieckiego handlu w 2002 roku.Głównym celem tego systemu jest potwierdzenie bezpieczeństwa i jakości produktu, ale także jego zgodności z obowiązującymi prawami i normami. Co ważne, IFS ujednolicił wymagania i wprowadził przejrzystość w łańcuchu dostaw, od surowca aż po produkt końcowy. W związku z tym z czasem stał się szeroko rozpoznawalnym, akceptowanym, a często nawet wręcz wymaganym przez klientów standardem.
Obiektywny obraz stanu bezpieczeństwa żywności będący wynikiem auditu wg IFS pozwala uzyskać:
- ustandaryzowane oceny wymagań i łatwość ich interpretacji,
- możliwości ciągłego doskonalenia dzięki ciągłej obserwacji wszystkich działań,
- opcje korekty niezgodności,
- bogatą i szczegółową wiedzę w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu.