ISO 22000 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
Wymagania dla organizacji uczestniczących w łańcuchu żywnościowym - wprowadza ujednolicony i globalnie zharmonizowany standard w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności, ułatwiając jednocześnie implementację systemu HACCP oraz integrację z normą ISO 9001.
System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zawiera wymagania dla organizacji biorących udział w całym łańcuchu żywnościowym.
System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zawiera wymagania dla organizacji biorących udział w całym łańcuchu żywnościowym.
Korzyści, jakie przynosi organizacji wdrożenie systemu:
- zostaną usystematyzowane działania związane z produkcją bezpiecznej żywności,
- wdrożenie efektywniejszej komunikacji ze wszystkimi ogniwami łańcucha żywnościowego,
- zwiększenie zostanie bezpieczeństwo żywności,
- zmniejszenie ryzyka związanego ze zwrotami, a także odpowiedzialnością prawną za wyroby,
- obniżenie ryzyka przenoszenia chorób,
- wzrost zaufania kontrahentów, klientów, partnerów handlowych i jednostek kontrolujących,
- obniżenie kosztów związanych z tzw. złym wyrobem,
- wykazanie zgodności z unijnym i polskim prawem żywnościowym,
- poprawienie reputacji, marki i wizerunku firmy,
- zwiększenie wydajności pracy poprzez dokładne określenie pracownikom ich zadań oraz odpowiedzialności za nie.