Zapewnienia bezpieczeństwa żywności wg HACCP
HACCP ( Hazard Analysis and Critical Control Point System ) System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli
HACCP jest narzędziem zarządzania bezpieczeństwem żywności i uniwersalną metodą systematycznej oceny możliwości wystąpienia zagrożeń oraz określenia metod ich eliminacji podczas produkcji żywności.
HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności z punktu widzenia jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i dystrybucji żywności.
Jest to również system, dzięki którmu określene zostają metody ograniczania tych zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych.
HACCP jest systemowym postępowaniem mającym na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności poprzez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń bezpieczeństwa żywności z punktu widzenia jakości zdrowotnej oraz ryzyka wystąpienia tych zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów procesu produkcji i dystrybucji żywności.
Jest to również system, dzięki którmu określene zostają metody ograniczania tych zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych.
Kodeks Żywnościowy czyli Codex Alimentarus jako najwyższe międzynarodowe gremium i autorytet w dziedzinie żywności definiuje system HACCP jako taki system, który:
- Identyfikuje
- Ocenia
- Kontroluje (opanowuje) zagrożenia istotne dla bezpieczeństwa żywności.
System HACCP wymagany jest w całym łańcuchu żywnościowym za wyjątkiem produkcji pierwotnej.
Korzyści wynikające z wdrożenia systemu HACCP
Oprócz celu nadrzędnego jakim jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności, to przede wszystkim:- podniesienie świadomości pracowników i zwiększenie ich odpowiedzialności zawodowej
- dostarczenie dowodów, że prowadzone działania są wykonywane prawidłowo, a tym samym zwiększenie satysfakcji pracowników
- uporządkowanie kompetencji i obowiązków osób odpowiedzialnych za procesy produkcyjne żywności
- obniżenie ryzyka oraz poziomu popełnianych błędów i pomyłek.